Antara tindakan penting yang dilakukan oleh Salahuddin Al Ayyubi setelah diangkat menjadi sultan adalah menyelesaikan segala pemberontakan dalaman, memecat tali barut tentera salib, memecat penguasa-penguasa yang menyalahgunakan harta negara, dan menghapuskan fahaman syiah di Mesir.

Setelah urusan dalaman negara dibersihkan, beliau mula memperkuat sistem ketenteraan negara. Senjata, meriam, dan kuda-kuda perang diperbanyak, tentera-tentera dari golongan muda dilatih berperang dan memanah.

Tidak lupa, beliau sentiasa mengajak tenteranya mendekatkan diri kepada Allah, berzikir dan bermunajat supaya diberi kemenangan dalam setiap pertempuran.

Beliau selalu mengulang-ulang ayat ini,

“Aku yakin, ketika Allah mengurniakanku bumi Mesir, Dia juga mengurniakan bumi Palestin kepadaku.

Aku juga yakin, ketika Allah mengurniakanku jawatan khalifah, Dia juga memberi tanggungjawab kepadaku bagi membebaskan Baitul Maqdis daripada tentera salib.

Disebabkan itu, aku menyerahkan seluruh diriku berjuang pada jalan Allah.”

Setelah itu, satu demi satu negara jajahan tentera salib di tawan. Dengan berpandukan strategi peperangan Rasulullah, mereka sentiasa menang dalam setiap pertempuran.

Sehingga akhirnya, tentera islam berjaya menawan semula Baitul Maqdis setelah 80 tahun ditakluk oleh tentera salib.

Begitulah,
apabila kita meletakkan Allah yang utama, kemenangan demi kemenangan pasti akan menjadi milik kita.

Begitulah,
Sejarah mengajar kita dalam setiap tindakan.

Sultan Muhammad Al Fateh belajar melalui sejarah kemenangan perang Rasulullah, maka beliau berjaya menawan Kota Kostantinopel.

Sultan Salahuddin Al Ayyubi juga belajar melalui sejarah kemenangan perang Rasulullah, maka beliau berjaya menawan Kota Baitul Maqdis.

Makanya,
Kita sudah tahu dari mana kita perlu belajar.

Ummi,
Semoga ada sinar baru untuk Malaysia.